woensdag 17 oktober 2007

Excursie naar Castelfidardo





Om negen uur vertrokken we weer vanaf het hotel naar Castelfidardo voor de afsluitende excursie. Eerst met Pasha en Galina naar de Borsini-fabriek voor een gesprek over de "antieke" accordeon van Pasha. Na langdurig overleg kwam er een voorstel, dat op zich de moeite waard was, maar ook niet direct realiseerbaar voor Pasha. We sloten af met een bezoek aan de fabriek van Borsini, waar gemiddeld 200 accordeons per jaar geproduceerd worden.
Intussen was de rest van het orkest al aan het rondkijken in het accordeonmuseum midden in het centrum . Was, zo vond iedereen, zeer de moeite waard. Daarna ging "tutta la gruppa" naar de trattoria Dionea, waar we een lunch ofwel in het Italiaans een "pranzo" zouden genieten samen met de twee directieleden van de Menghini-fabriek, Fausto Fabi en Miro Pantarini. het werd een fantastische maaltijd, die uiteindelijk tot 3 uur zou duren. Daarna in de bus onder begeleiding van Fausto Fabi naar de fabriek van Menghini. In deze fabriek worden accordeons van de merken Scandalli, Paolo Soprani en SEM geproduceerd. Het was voor iedereen een "eye-opener" om te zien hoe accordeons echt gemaakt worden: een uitermate ambachtelijk en zorgvuldig proces met veel aandacht voor de bewerking van alle basismaterialen. Bijzonder is het feit, dat in deze fabriek een paar aandeelhouders aan de productie deelnemen.
Ter afsluiting hadden we Mirco Pantarini kunnen "verleiden" tot een optreden. Want behalve commercieel directeur is hij ook wereldkampioen en dus een fabelachtig goed accordeonspeler. Alle orkestleden werden redelijk stil van zijn optreden.
Terug in het hotel was daar het onvermijdelijke inpakken van koffers en accordeons en het laatste "avondmaal". Morgen naar huis. Jammer, jammer, jammer.

2 opmerkingen:

Ineke zei

Ton en Els,
Zo te lezen hebben jullie erg veel ondernomen en van alles bezocht. Ik kan me voorstellen dat het voor de accordeonspelers (ook als je deze niet bespeelt) een fantastische reis is geweest. Een enorme belevenis zo te lezen en darnaast ook erg gezellig.
Weer iets om op terug te kijken. Goede reis terug.
Liefs Ineke en Arie

Else zei

Nou Ton, Fausto Fabi wenste mij van harte ook een Scandalli toe, hetgeen ik zeer waardeer. Maar als jij hem die foto van Els, Jan en mij stuurt, kan hij zien dat mijn Brandoni-Dominator helemaal niet misstaat bij die twee pracht-Scandalli's... met de hartelijke groeten van Else!